Senčila za okna niso pomembna zgolj zaradi zagotavljanja intime v večernih urah, temveč tudi za preprečevanje pregrevanja notranjosti hiše v poletnem času.

 

Senčila pridejo močno do izraza predvsem v poletnem času, ko se predvsem močno izolirana stanovanja zaradi toplotnih dobitkov preko stekel lahko hitro začnejo pregrevati. Zakaj? Visoko izolativna okna v hiše vgrajujemo predvsem zaradi zmanjšanja toplotnih izgub pozimi. Če upoštevamo dejstvo, da z njimi lahko samo s pomočjo sončne energije dogrevamo prostore v katere neposredno sije sonce (glej faktor g-prehod sončne energije), nam kaj hitro postane jasno v čem je težava. Že tako vroči prostori se lahko poleti še dodatno segrejejo zaradi prehajanja toplote skozi zasteklitev s sevanjem. Če zagotovite senčenje oken na zunanji strani stekel kadar sonce sije neposredno na okno boste preprečili prehajanje toplotne energije s sevanjem in s tem boste preprečili pregrevanje.

Kako izbrati najbolj primerna senčila?

Pri izbiri senčil je pomembno, da upoštevate ali gre za novogradnjo (okna še niso vgrajena), prenovo (z zamenjavo oken in obnovo fasade) ali zgolj za naknadno vgradnjo senčil, saj je od tega odvisen način montaže senčila, ki se lahko montirajo nad okno v izolativni pas, pred okno (podometno ali nadometno) ali pa v prostor na notranji stran okna (primerno za okna na severni strani stavbe).
Poleg načina gradnje in montaže senčil razmislite tudi o videzu stavbe, saj lahko k temu veliko doprinese izbira primernega senčila v ustrezni barvi in materialu

PVC Nagode prodaja in montira naslednje tipe senčil: