V preteklosti so potekale številne zelo nasprotujoče si razprave glede PVC-ja kot proizvodnega materiala. Danes pa znanstvene raziskave dokazujejo, da je s sodobnim tehnološkim razvojem proizvodnih postopkov in z uvedbo novih proizvodnih standardov PVC postal material, ki pripomore k trajnostnemu razvoju.  To še posebej velja za okna, izdelana iz PVC profilov.

 

Ključna dejstva o PVC-ju na področju proizvodnje oken so naslednja:
· Samo 4 % vseh zalog plina in nafte na svetu se uporabi za proizvodnjo plastike in od tega samo 1 % za proizvodnjo PVC-ja. Za primerjavo, 40 % zalog se porabi za ogrevanje in energetsko oskrbovanje objektov.
· Glavna sestavina PVC-ja je klor, ki ga pridobivajo iz kamene soli, medtem ko surova nafta zavzema 43 % proizvodnih sestavin.
· PVC okna se uvrščajo na sam vrh analiz ekološke učinkovitosti.
· Nova PVC okna ima več kot 50-letno življenjsko dobo.
· PVC-proizvajalci so zavezani varstvu okolja ter ekološkemu in trajnostnemu proizvodnemu procesu.
· Reciklaža: Vsebina PVC oken se reciklira in predela v PVC granulat. PVC za izdelavo oken se lahko reciklira več kot sedemkrat.

 

PVC okna so energetsko učinkovita in pripomorejo k varčevanju s surovinami

Primer: povprečna samostojna hiša porabi med kurilno sezono približno 100 litrov nafte na teden. Enaka količina surove nafte je potrebna za izdelavo PVC-oken za celo hišo, ki pa imajo življenjsko dobo, daljšo od 50 let, in poskrbijo za velike energetske prihranke.

 

Ekobilance potrjujejo trajnost PVC-oken

Zaradi izjemne, več kot 50 let dolge življenjske dobe, energetske učinkovitosti in 100% možnosti recikliranja se PVC-okna uvrščajo na sam vrh ekobilanc in analiz ekološke učinkovitosti. PVC okna izkazujejo visoko stopnjo ekološke osveščenosti in trajnostnega razvoja skozi celoten življenjski cikel – od proizvodnje prek uporabe do reciklaže.

V primerjavi z drugimi okni, PVC okna dosegajo tudi najboljše ocene v zvezi z varčevanjem z energijo. Raziskava, ki jo je leta 2005 izvedla politehnična univerza v Barceloni, je pokazala, da ima PVC okno z dvojno zasteklitvijo in 30% reciklirnim deležem najnižjo porabo energije (1,740 kWh) in najnižje emisije. Tovrstnemu oknu so sledila PVC okna brez reciklirnega deleža in lesena okna, oboja z dvojno zasteklitvijo. Najslabše ocene so dobila aluminijasta okna brez termalne separacije. Raziskava je pri analizi upoštevala proizvodni proces, življenjsko dobo, možnost reciklaže in možnost odstranitve odpadnih materialov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja