PVC okna zahtevajo minimalno vzdrževanje in so enostavna za čiščenje. Toda vzdrževati in čistiti jih morate redno – predvsem zasteklitev. Pravilno čiščenje in vzdrževanje zagotavljata dolgotrajno uporabo in nemoteno upravljanje.

Priporočljivo je, da okna čistite redno in upoštevate naslednja priporočila:

1. Po vgradnji odstranite vse morebitne sledi apna in malte!

Odstranite vsakršne sledi apna in malte na profilu, zasteklitvi in okovju. Zaradi strjenega ostanka malte se lahko profil in zasteklitev poškodujeta, okovje pa zagozdi.

2. Prostore prezračite večkrat na dan!

Prihod hladnejšega zraka zmanjša relativno vlažnost v notranjosti in ustvarja bolj zdrave klimatske pogoje v prostoru. Priporočljivo je, da bivalne prostore prezračite večkrat na dan, saj lahko relativna vlažnost nad 60 % vodi do nastanka plesni.

3. Za čiščenje ne uporabljajte jedkih tekočin!

Za čiščenje površine okvirjev uporabljajte raztopino blagega tekočega čistila za posodo. Ne uporabljajte čistil za razmaščevanje, razredčil ipd. Za trdovratne madeže uporabljajte samo posebna čistilna sredstva, namenjena čiščenju PVC okenskih okvirjev.

4. Redno čistite zunanje površine!

Redno čistite zunanje površine vaših oken. Cvetni prah, katran in železni delci se lahko zaradi vpliva sončnih žarkov zažrejo v površino. Ko se plast umazanije enkrat zažre, jo je veliko težje odstraniti.

5. Redno mažite okovja!

Vsaj enkrat na leto namažite okovja, s čimer zagotovite gladko in nemoteno upravljanje leta in leta.

6. Privijte pololive!

Vedno privijte razrahljane pololive. Vijaki se nahajajo pod pokrovčkom pololive; pokrovček premaknite iz navpične v vodoravno lego, zatisnite vijake in pokrovček vrnite v prvotni položaj.

7. Redno vzdržujte tesnila!

Dvakrat letno namažite tesnila s tesnilnim sredstvom, npr. smukcem, lojem ali silikonskim oljem (kupljenem v specializirani prodajalni), s čimer boste tesnila ohranjali mehka in v dobrem stanju. Poškodovana tesnila je treba takoj zamenjati.

8. Očistite drenažne odprtine!

Občasno preverite drenažne odprtine v okenskih profilih. Čistoča je ključna za dobro drenažo.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja